maandag 11 januari 2021

Nieuwsbrief, jaar IX, nr. 12 – december 2020

 Hoop in tijden van de pandemie

Er zijn van die situaties die wij ons nooit hadden kunnen voorstellen. Een algehele lock-down, de mis niet fysiek kunnen bijwonen, langdurig geen contact met familie en vrienden …. De pandemie is springlevend, en steeds weer worden wij erdoor overspoeld, het gebeurt dat veel mensen hun gemoedsrust verliezen, voor fundamentele vragen komen te staan en dat zij in veel gevallen door angst en neerslachtigheid worden overvallen.  En God? Heeft Hij op dit moment iets te zeggen? De HOOP, die steun vindt in het GELOOF en die zich manifesteert in de LIEFDE .

Paus Franciscus op 27 maart 2020

Ik geloof dat nog heel lang dat beeld op ons netvlies zal blijven staan van Paus Franciscus die met het Allerheiligste de zegen geeft op een verlaten Sint Pietersplein. Zijn woorden weerklonken met dezelfde kracht als die keer dat de Meester ze uitsprak te midden van die onstuimig hoge golven: “Waarom zijt ge zo bang? Hoe is het mogelijk dat ge nog geen geloof bezit?”

Het is tijd om de koers van ons leven weer op u te richten, Heer, en op de mensen om ons heen. Laten wij kijken naar onze reisgenoten, en het zijn er heel veel, die een  voorbeeld zijn omdat zij, oog in oog met de angst hebben gereageerd door hun eigen leven te geven. Dat is het leven van de Geest, het vermogen om te bevrijden, te waarderen, en te laten zien hoe onze levens zijn verweven en verbonden met gewone, onopvallende mensen, die niet voorkomen op de voorpagina’s van kranten en tijdschriften.

En niet te vergeten het werk en de opoffering van al die priesters die hun kudde niet in de steek hebben gelaten: die aan het bed hebben gestaan in ziekenhuizen, die families hebben begeleid in de rouw; die zichzelf opnieuw hebben uitgevonden door zich helemaal te verdiepen in de digitale communicatietechnologie, zodat het hun naasten niet zou ontbreken aan het geestelijk voedsel.

En het is indrukwekkend om te zien hoe er een hele maatschappelijke beweging op gang gekomen is waarbij iedereen zijn kleine steentje bijdraagt. Zoveel initiatieven, in alle soorten en maten, hebben te midden van zoveel droefheid een oorspronkelijke frisse bries laten waaien. De hoop is geen vage deugd, zoals wij hebben kunnen ervaren. Er zijn veel goede mensen, er zijn werkelijk edelmoedige harten.

De wereld draait door en God gaat door met op ons te rekenen. “Veel grote dingen hangen ervan af, of jij en ik ons gedragen zoals God het wil. – Vergeet dat niet.” (Heilige Jozefmaria, De Weg, nr. 755)

Fernando del Moral, priester

Van student elektrotechniek naar priester. ‘We moeten
geduldig zijn, en veel bidden’

Nacho Vergara werd op zaterdag 5 september 2020 priester gewijd. Hij werd in Chili geboren, maar heeft sinds 2014 de Nederlandse nationaliteit. ‘Het beviel me hier zo goed.’ Het Nederlands Dagblad publiceerde een interview met Nacho.

Zijn moeder in Chili had de vliegtickets voor zijn priesterwijding op 23 mei in Rome al op zak, evenals zes broers en zussen en enkele Chileense vrienden. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De wijding werd uitgesteld, maar ook nu kunnen ze er niet bij zijn vanwege coronabeperkingen en inreisverboden. ‘Maar er komt gelukkig wel een klein groepje vrienden uit Nederland’, zegt Juan Ignacio Vergara (46). ‘Maar iedereen noemt me Nacho’ (afgeleid van Ignacio).

Hij verhuisde in 2000, na zijn studie elektrotechniek aan de universiteit van Santiago, op verzoek van het bestuur van het Opus Dei naar Nederland. ‘Dat beviel me zo goed dat ik besloten heb Nederlander te worden’. Hij volgde een master micro-elektronica aan de TU Twente en daarna een post-master aan de TU Eindhoven. En werkte daarna bij verschillende bedrijven.


‘Toen ik 22 jaar oud was merkte ik dat God mij binnen het Opus Dei riep tot het celibaat’, vertelt Vergara. Hij leefde meer dan twintig jaar als leek binnen het Opus Dei. De roeping tot het priesterschap beschouwt hij ‘als een tweede roeping binnen een roeping’. Maar vooral ook ‘als dienst aan mijn broeders en zusters, zowel binnen het Opus Dei als binnen de hele kerk’. Hij werd door het Opus Dei gevraagd om zich op het priesterschap voor te bereiden en reisde naar Rome om er vier jaar theologie te studeren.


Kardinaal Pietro Parolín groet de wijdelingen


Spiritualiteit

De spiritualiteit van het Opus Dei baseert zich op de gedachte dat iedereen geroepen is tot heiligheid ‘en dat je geen bijzondere dingen hoeft te verrichten, maar ook in je beroep of gezinsleven God kunt vinden en volgen’. Voor het Opus Dei is het volgens Vergara belangrijk dat de priesters uit de eigen leden voortkomen. ‘Je hebt priesters nodig die dezelfde spiritualiteit hebben, zodat ze op een juiste manier geestelijke leiding kunnen geven’.


Tijdens de wijding door Kardinaal Pietro Parolín


Het Opus Dei staat ook te boek als een erg conservatieve club, hoe waar is dat?

‘Dat zie je alleen als je met het frame van een politieke bril kijkt. Maar het Opus Dei is vooral geïnteresseerd in het helpen van mensen in hun geestelijk leven met groot respect voor de vrijheid en de meningen van iedereen.

Binnen het Opus Dei is er veel vrijheid en ook veel diversiteit. Er zijn leden van het Opus Dei die binnen linkse regeringen hebben gewerkt, anderen binnen rechtse regeringen.’

Het Opus Dei stond lang bekend als ‘conservatieve en militante beweging binnen de kerk’. Toch staat het Opus Dei helemaal achter de huidige paus Franciscus, die toch meer als vernieuwingsgezinde hervormer optreedt.

‘We hebben van onze stichter een grote liefde voor de paus geleerd. We houden van de paus, “wie hij ook is”, zoals onze stichter zei. Natuurlijk kan het gebeuren dat je sommige dingen die de paus zegt of doet persoonlijk minder leuk vindt, maar als je slecht over de paus gaat spreken of negatieve kritiek uit, ga je te ver. Dat doe je ook niet over je moeder of je vader.

De paus is de plaatsbekleder van Jezus en het bewaren van de eenheid van de kerk heeft een hele grote waarde. Onze huidige paus is bovendien in veel opzichten een voorbeeldige paus. Hij geeft een oprecht getuigenis van soberheid, zorg voor de armen en zorg voor de natuur. Hij is iemand die veel bidt. En zijn boodschap wordt door veel mensen buiten de kerk beluisterd. Nederlandse vrienden van me, die niet katholiek zijn, vinden deze paus een groot leider omdat hij zo authentiek en oprecht is.’

Nederland is een heel geseculariseerd land. Hoe kunnen we hier nog iets van Christus verkondigen?

‘Gelukkig kunnen we rekenen op God. Want het is een taak die ons boven het hoofd gaat. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedere mens meer nodig heeft dan alleen geld om gelukkig te zijn. Vroeger of later zal iedereen een diepere zin van zijn leven zoeken. Mensen hebben die diepgang toch nodig. Dat zal langzaam gaan. We moeten geduldig zijn, en veel bidden.’

Hendro Munsterman, Nederlands Dagblad, 3-9-2020

‘Wij komen in gebieden waar geen priesters zijn’

Ik ben María Rocío, een zuster uit Perú en heb de gelofte afgelegd voor de Congregatie van de Missionarissen van Jesús Verbo y Víctima (Jezus Woord en Offer). Al veertien jaar ben ik werkzaam om God te dienen als missionaris. Aan de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis in Rome heb ik sociale institutionele communicatie gestudeerd.

Ik ben geboren in Córdoba (Argentinië). Tot mijn zestiende was ik een meisje als vele anderen, zonder enige belangstelling voor alles wat met God te maken heeft. Zoals zo veel mensen dacht ik alleen aan Hem als ik problemen of moeilijkheden had. Maar gelukkig had ik diep gelovige ouders die mij hebben geleerd wat respect is en het brengen van offers en vooral wie God is.

Om bij onze dorpjes te kunnen komen maken de zusters gebruik van alle beschikbare vervoermiddelen. Dat doen wij te voet of met kleine vrachtautootjes, te paard, of in tweewielige karretjes (sulky’s) getrokken door een paard, of met de fiets, enzovoorts.

Zowel de kinderen als de volwassenen van het dorp geven wij een goed uitgekiende catechese zodat zij goed zijn voorbereid voor die één of twee keer per jaar dat er een priester komt, dat zij dan goed gevormd zijn om de sacramenten te kunnen ontvangen. Voor mensen die wonen in moeilijk bereikbare streken, waar het niet mogelijk is om elke dag de Heilige Mis bij te wonen, vieren wij woord- en communiediensten om het evangelie uit te leggen en de communie uit te reiken aan de gelovigen die hebben kunnen biechten. Door onze vorming en onze roeping hebben wij toestemming van de Heilige Stoel om het sacrament van het doopsel toe te dienen, te helpen bij de inzegening van huwelijken en onze parochianen bij te staan bij het sterven. Verder regelen wij begrafenissen, geven onderricht in de geloofswaarheden en helpen hen zo goed als wij kunnen in al hun dagelijkse benodigdheden.


Een van de mooiste ervaringen die ik heb meegemaakt was een fietstocht van zo’n 20 à 25 kilometer over die stille zandwegen van Santiago terwijl ik het Allerheiligste bij mij droeg. Dan voel je de natuur in al zijn zeggingskracht en ga je mediteren over de goedheid en barmhartigheid van God. Als wij in onze dorpjes aankomen wachten de mensen op ons voor de catechese-les, de woord- en communiedienst, en voor de ontspanning. Als wij daarheen gaan is dat voor hen een feest, omdat “de zustertjes”, zoals zij ons noemen, hen komen opzoeken. De vrouw heeft in de kerk, ook als leek, een fundamentele rol, omdat zij als echtgenote, als dochter, en boven alles als vrouw de allerbelangrijkste taak vervult het hart en de ziel te zijn van de familie. Zij geeft waarde, kracht, vreugde en vrolijkheid, en dat is van onschatbare waarde. Het is belangrijk om in te zien dat haar roeping gericht is op de heiligheid van het leven, omdat juist daarin haar zending nog altijd het meest vruchtdragend zal zijn.

’Mijn land heeft priesters nodig die de boodschap van de Katholieke Kerk uitdragen’

Wenceslas Hermann Lengoma is een priester uit het bisdom Franceville in Gabon. Dit is een land in Centraal Afrika, dat zes bisdommen telt en een apostolische prefectuur. De eerste missionarissen kwamen hier in 1944.

’Het bisdom Franceville omvat twee grote provincies en heeft maar een beperkt aantal priesters, niet genoeg voor alle gelovigen. Dat was de belangrijkste reden waarom de bisschop mij naar Rome heeft gestuurd om “sociale institutionele communicatie” te gaan studeren met het doel in het bisdom een katholieke radio-omroep op te richten die het makkelijker maakt onze gelovigen te bereiken door middel van religieuze programma’s’.

‘Op 8 oktober 2018 begon ik aan een ongelooflijk avontuur, op zoek naar de universiteit die mij de vorming zou kunnen bieden die ik nodig had om nuttig en doelmatig te zijn voor het volk van God in mijn land, en kijk: de Voorzienigheid is de moeder van alle weldaden; om 10:30 uur, de dag en het uur herinner ik mij nog precies, kwam ik aan bij de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis’, vertelt hij.

Wenceslas sprak met de Decaan en de Vice-decaan van de Faculteit Sociale Institutionele Communicatie. ‘Aan hen legde ik uit dat wij, het bisdom en ik, priesters nodig hebben die goed thuis  zijn op het gebied van de communicatie. Vanaf dat moment is er inmiddels al een jaar verstreken en ik kan zeggen dat wat ik in het Heilig Kruis heb geleerd rechtstreeks verband hield met de doelen die het bisdom wilde bereiken, en nu voel ik mij gelukkig en leer ik steeds meer. Ik ben degenen die verantwoordelijk zijn voor deze instelling heel dankbaar.’

Introductie van nieuwe studenten

Op 22 oktober 2020 werden de nieuwe studenten van de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis welkom geheten door de rector, prof. Luis Navarra.


link naar de video: https://bit.ly/puscintro




‘Wij vragen u ons te beschermen en over ons te waken’

De Heilige Maagd van Apollinare, Koningin van de Apostelen, wordt bijzonder vereerd in de Kapel van het Allerheiligst Sacrament van de Universiteit. Op 5 oktober 2020 heeft de Rector, prof. Luis Navarro, het 36ste Academische Jaar geopend met een Acte van Toewijding aan de beschutting en bescherming van de Heilige Maagd.

In deze tijd waarin de wereld lijdt aan pijn en onzekerheid als gevolg van de pandemie, vragen wij u allen, die deel uitmaken van de universitaire gemeenschap: leerkrachten, studenten, medewerkers en mensen die voor ons welzijn werken, ons te beschermen en over ons te waken’.

De inspiratie voor de Acte van Toewijding is afkomstig van het opschrift onder die afbeelding van de Heilige Maagd, een gebed in het Latijn dat de Romeinse gelovigen tot haar richtten voor hulp en bemiddeling in 1657, om te worden bevrijd van de pestepidemie: “Heilige Maria, die de eendracht onder de christengelovigen herstelt, wees onze voorspraak bij God opdat wij bevrijd mogen worden van de epidemie en van alle kwaad nu en in de toekomst”. Vandaag, evenals vroeger, “smeken wij u dat wij door uw bemiddeling bevrijd mogen worden van de ziekte van het lichaam en van al die epidemieën van de geest die ons vandaag nog ernstiger bedreigen: vooral de wanhoop, de eenzaamheid en het individualisme”.

Geïnspireerd door de woorden van het evangelie en met het oog op de huidige noodsituatie, maakte de Rector tijdens zijn homilie een verwijzing naar de "boodschap van hoop" die doorklinkt in de woorden van Jezus, wanneer Hij tot de Apostelen, die angstig in het cenakel verblijven, zegt "Vrede zij u", waarmee hun angst in vreugde verandert.


Video impressie van de pauselijke Universiteit  https://bit.ly/puscRome



Hulpfonds Pauselijke Universiteit

Het Hulpfonds van de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis ondersteunt seminaristen en priesterstudenten die hun studie volgen aan de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis te Rome.

De meesten komen uit landen waar hun eigen bisschoppen niet over de middelen beschikken om de studie in het hart van de Wereldkerk te bekostigen. Er wordt ook financiële steun geboden aan de universiteit zelf om deze in staat te stellen toekomstige herders voor de Kerk op te leiden.

startpagina van de blog van het hulpfonds: www.hulpfonds.blogspot.nl

Het hulpfonds maakt deel uit van Stichting De Oude Gracht, een zogenoemde ANBI, een algemeen nut beogende instelling. Dit betekent dat uw gift onder bepaalde voorwaarden geheel aftrekbaar is van de belasting.

Fiscaal bijzonder aantrekkelijk is het als u uw gift doet in de vorm van een periodieke schenking voor minimaal 5 jaar. U kunt het hulpfonds ook opnemen in uw testament. Als u het op prijs stelt, kunnen wij u nader informeren en bijstaan in de uitwerking van uw wensen.

U kunt uw (periodieke) gift storten op rekening:

           IBAN: NL09 INGB 0006 3642 22

           Hulpfonds Pauselijke Universiteit

          

           Voor vragen en eventueel een afspraak:

           René Guldenmund, secretaris, tel: 070 - 4277018


Contact

Stichting De Oude Gracht,

                   Hulpfonds Pauselijke Universiteit

                       Jan Luijkenstraat 52,1071 CS Amsterdam,

tel:                  085-890 1114

e-mail: SDOG.hulpfonds@gmail.com

KvK-nr:            41208834

Web:   http://www.deoudegracht.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten