zondag 6 april 2014

Pontificia Università della Santa Croce: verslag werkbezoek 24 - 28 februari 2014


Nieuwsbrief, jaar III, nr. 2 – maart 2014

In de week van 24 tot 28 februari 2014 hebben mijn vrouw en ik een werkbezoek gebracht aan de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis (Pontificia Università della Santa Croce: Pusc) in Rome, die dit jaar 25 jaar bestaat. In die week kregen wij een rondleiding door het hoofdgebouw van de Pusc aan de Piazza di Sant' Apollinare, het onder­zoekcentrum en de bibliotheek van de Pusc aan de Via dei Farnesi en het priesterseminarie Sedes Sapientiae aan de via dei Genovesi in Trastevere.

Op het dakterras van de Universiteit van het Heilig Kruis

De Pusc is gehuisvest in het magnifieke Palazzo di Sant' Apollinare, dat eigendom is van de Heilige Stoel. Het gebouw dateert uit de 18de eeuw en is ontworpen door de architect Ferdinand Fuga. Het ligt vlakbij het levendige Piazza Navona. Hier vinden de grote academische plechtigheden en  wetenschappelijke conferenties plaats. De bovenste verdiepingen en het dakterras bieden een prachtig uitzicht over Rome en op de Sint Pieter, slechts een 20 minuten lopen daarvandaan. De Pusc heeft vier faculteiten: filosofie, theologie, kerkelijk recht en communicatie-wetenschappen. Aan de Pusc zijn ruim 100 hoogleraren verbonden en er studeren gemiddeld 1000 studenten. Bekende hoogleraren van de Pusc zijn Luis Romera, Martin Rhonheimer, Stephen Brock, Martin Schlag en Robert Gahl. Met ongeveer één docent op negen studenten heeft de Pusc een grote persoonlijke aandacht voor de studenten.

Op maandag en dinsdag 24 en 25 februari zagen wij de Pusc in vol bedrijf doordat wij konden deelnemen aan een boeiende wetenschappelijke conferentie over "Personal Flourishing in Organizations", georganiseerd door de vakgroep "Markets, Culture and Ethics" van de Filosofische faculteit van de Pusc. Het thema was de ontwikkeling van de mens binnen organisaties. Centraal stond de vraag hoe kan worden bereikt dat mensen binnen een organi­sa­tie groeien en bloeien en hoe die persoonlijke ontwikkeling en groei weer bijdragen aan het succes van de organisatie. Het waren twee dagen van levendige presentaties, debatten en workshops, waaraan wetenschappers en studenten van de Pusc en vele andere universiteiten en hogescholen deelnamen, waaronder de  IESE Business School van Barcelona, de Universiteit van Valencia, de Universiteit van Venetië, de Catholic University of America en The Hague University (dat betrof een paper van mijn vrouw).

Het onderzoekcentrum van de Pusc is gevestigd aan de Via dei Farnesi op een locatie waar in de zestiende eeuw de H. Filippo Neri werkzaam was en de orde der oratorianen stichtte. Daar vinden wij nu de studieruimtes, de werkkamers van de docenten en de grote bibliotheek. De bibliotheek telt ruim 140.000 boeken en ongeveer 800 wetenschappelijke tijdschriften en kranten. In 1996 kreeg de bibliotheek de beschikking over 20.000 boeken uit de nalatenschap van Cornelio Fabro, de beroemde Italiaanse filosoof en theoloog, vooral bekend als thomist en katholiek existentialist.

Aan de Pusc studeren veel priesterstudenten van over de hele wereld, ook studenten die deze opleiding niet of niet geheel zelf kunnen betalen. Dat is mogelijk dank zij de ruimhartige donaties van weldoeners uit vele landen, ook uit Nederland. Ongeveer 80 seminaristen worden gehuisvest in de Sedes Sapientiae, een priester-seminarie in Trastevere. Het gebouw staat op een zeer oude archeologische locatie in Rome. Delen van muren en straten van rond het begin van onze jaartelling zijn met een perfect gevoel voor stijl harmonieus in de modern gerestaureerde architectuur van het gebouw opgenomen en vormen daarmee een organisch geheel.

 
Bij de audiëntie op het St. Pietersplein
Het was een geslaagd en gezegend werkbezoek, dat werd bekroond met een algemene audiëntie van Paus Franciscus op een vol St. Pietersplein en met een persoonlijke ontmoeting met Groot Kanselier van de Pusc, mgr. Javier Echevarría, de huidige prelaat van Opus Dei. Hij vroeg om ons gebed, zei dat hij dat nodig had en adviseerde ons onze taken met een goed humeur voort te zetten.
René Guldenmund, secretaris van het Hulpfonds van de Pontificia Università della Santa Croce in Nederland
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten