woensdag 3 april 2013

Nieuwsbrief Maart 2013
Nieuwsbrief, jaar II, nr. 1 – maart 2013


Ssekukulu ennungi (gezegend Kerstmis)
Wij zijn Honoratus V. Kazibwe en Ndiwanali Lawrence, seminaristen in ons eerste jaar theologie van het Aartsbisdom Kampala in Oeganda, Oost-Afrika.

Onze herinnering aan Kerstmis, of Ssekukulu, zoals het in onze moedertaal heet, is een van de grootste feesten in ons land. Het is gebruik dat de kinderen na school met hun onderwijzers de straat op gaan en met cipressen-takken in hun hand door de buurt lopen en kerstliederen zingen.  Daarna gaat elke groep zijn eigen kerstspel instuderen dat gewoonlijk wordt opgevoerd op zondag "Laetare" of op de middag van 23 december.


De feestdagen beginnen gewoonlijk aan het eind van de onderwijsperiode en alle energie is dan gericht op 24 december, de heilige nacht waarin Christus op aarde kwam, die door een vreugdevolle viering wordt gekenmerkt. Op de avond vóór Kerstmis zijn de straten vol kinderen die van huis naar huis rennen  en om snoep en voedsel vragen, die zij in hun manden stoppen (zoete bananen, zoete aardappelen, maniokbrood, groenten, enz.).


Iedereen thuis deelt alles wat hij heeft met zijn buren en geeft daarmee uiting van de ware Kerstboodschap, die ons inspireert om meer te geven en met anderen te delen. Als kinderen liepen we ook rond op zoek naar de mooiste kerstbomen in de stad, vooral die waren opgetuigd met lichtjes en slingers van krantenpapier en verschillende andere versieringen die door onze moeders en zussen waren gemaakt.
Cadeautjes zijn heel eenvoudig en praktisch, meestal zelfgemaakt door onze ouders of grootouders. De meest indrukwekkende cadeaus zijn de traditionele kleding van het Baganda-volk, de kanzu voor mannen en de gomesi voor vrouwen.

Op kerstochtend staan de kinderen vroeg op om de traditionele kerstmuziek te horen van de legendarische Philip Bongole Lutaaya (een Oegandese zanger). Op deze dag zetten onze moeders ons het beste maal van het jaar voor. Halverwege de ochtend komt het hele dorp samen in de kerk, op zijn zondags gekleed voor de mis.

Zonder twijfel eten wij in Rome heel goed, maar niets is vergelijkbaar met onze overvloedige oloewombo, een heerlijk zelfgemaakt gerecht, speciaal voor deze gelegenheid klaargemaakt. Het eten voor Kerstmis is zo overdadig in deze tijd dat problemen met de vertering  geen zeldzaamheid is!
In de loop van de middag gaat iedereen naar de plaats van samenkomst om mee te doen aan de traditionele kerstdans en –zang. Speciale kerstdrankjes als de Tonto, de Almawa en de Mwenge bigere zijn ook overal verkrijgbaar en bepaald niet beperkt voorradig. Deze feestdagen staan sterk in het teken van broederschap en liefdadigheid. En zingen en dansen zijn ook sterke en essentiële onderdelen van onze Afrikaans cultuur.
Ten slotte willen wij gebruik maken van deze gelegenheid om u te danken voor uw vrijgevigheid ten behoeve van alle studenten van het Heilig Kruis en wensen wij u een gelukkig en gezegend Kerstmis!
 

“Bij Santa Croce heb ik mij zo welkom gevoeld.".
Hun onderwijsmethode is onvoorstelbaar en helpt mij echt te leren, ondanks de taalbarrière. Op een of andere manier zijn wij in ons geestelijk leven hier met elkaar verbonden, verenigd door het gebed.”
Eddy Avelino Gerardo De La Cruz
Student voor de bachelor in theologie
Dominicaanse Republiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten